Pohjanen & Ström tog tag i de tuffaste frågorna

Publicerad

Personal som mår bra skapar stabilitet på arbetsplatsen och i förlängningen också lönsammare företag. Så resonerade Piteåbaserade logistik- och entreprenadföretaget Pohjanen & Ström när de startade ett företagshälsoprojekt för att motverka psykisk ohälsa både på arbetsplatsen och bland ungdomarna i Piteå.

Det är omöjligt att inte smittas av engagemanget. Ett samtal med Anders Ringbjer får allt att låta så självklart. När han klev på posten som vd för Pohjanen & Ström Transport för drygt två år sedan hade ledningen fått veta att inte alla mådde så bra på arbetsplatsen. Det var starten på det interna företagshälsoarbetet som utmynnat i det numera patentsökta arbetsmiljöprojektet Psykbra.

– När det kom upp till ytan började vi resonera mer kring mående och psykisk hälsa. Tänk om fler i personalgruppen inte mådde bra? Och fanns det personer i våra anställdas närmaste omgivning som kanske mådde ännu sämre? Allt påverkar, vi är alla länkar i en kedja. Som arbetsgivare har du ett ansvar att hantera det, säger Anders Ringbjer.

Att ta upp ämnet i personalgruppen var initialt ingen självklarhet. Att berätta om sina personliga problem för cheferna var lika svårt här som på många andra företag.
– Det är också svårt för företagsledningen att fånga upp problem i en personalgrupp som ofta är ute på vägarna och som splittras av olika arbetstider, säger Marie Lundin som är HR-chef på Pohjanen & Ström.

För att förstärka dialogen med de anställda och för att få en överblick av situationen tog ledningen på Pohjanen & Ström hjälp av IT-företaget Howdo som levererar digitala frågeställningar med fokus på personal och hälsa.

En gång i veckan får alla anställda frivilligt svara på den rudimentära frågan om hur veckan har varit genom att trycka röd, gul eller grön gubbe. Grönt är bra, gult är sisådär medan tre gula gubbar i rad visar att det är något som skaver. Rött leder alltid till ett samtal från chefen. Att inte svara alls räknas också som ett svar, då även ett ickesvar kan ha olika orsaker.

– Vi upplever att det är lättare att ”trycka rött” och då bli uppringd av chefen i stället för att själv ringa och berätta om sin situation, säger Anders Ringbjer.

Svarsresultatet är bara tillgängligt för närmsta chef samt för Anders Ringbjer och Marie Lundin. Svaren de får in varje vecka är ett viktigt verktyg i företagets systematiska arbetsmiljöarbete.

– Bland personalen var det två reaktioner som utmärkte sig främst i början. De yngre var mer positiva till att prata om sitt mående medan några av de äldre upplevde det som konstigt. En svarsfrekvens på 70 procent tycker vi ändå är ganska bra, framhåller Marie Lundin.

Tack vare det digitala verktyget tycker Pohjanen & Ström att företaget i tid kan fånga upp personer som har det tufft. De ser hur personalen mår i dagsläget och kan iaktta trender genom att följa de olika färgerna över tid.
Allt dokumenteras och företaget har märkt att de flesta förändringarna sker på våren eller hösten. Då är det fler som mår lite extra bra eller dåligt. Men Anders Ringbjer ser inte att den psykiska ohälsan i Piteå sticker ut från resten av landet. Pohjanen & Ströms personal, säger han, är nog ett tvärsnitt av hela befolkningen i Sverige.

Hur hanterar ni en situation där någon mår riktigt dåligt och behöver professionell hjälp, ni är ju ett åkeri och inte utbildade psykologer eller terapeuter?

– I personalledande befattningar har du ett ansvar och som stöd finns alltid företagshälsovården med sina specialresurser. Så där känner jag mig trygg. Man ska heller inte glömma att det krävs mod att berätta och ett enormt förtroende för den som man berättar känsliga saker för. Ibland räcker det med att man bara finns där, och lyssnar, säger Anders Ringbjer.

Ingen människa är en ö, förtäljer det gamla ordstävet och i personalgruppen har det även framkommit att det funnits barn till anställda som mått dåligt. Då oro för familjen och närstående också riskerar att leda till att folk mår dåligt på jobbet bestämde sig Pohjanen & Ström för att försöka göra insatser bland Piteås ungdomar.
– Vi tog del av en enkätundersökning om psykisk ohälsa bland unga i Piteå som visade nedslående siffror. Brist på vuxna att prata med, oro för föräldrarnas ekonomi och nedstämdhet var några av punkterna. Mest skrämmande var att tio procent känt sig så deppiga att de funderat på självmord de senaste tolv månaderna.

Föga överraskande var att de flesta som svarat på enkäten var tjejer. För att få kontakt med ännu fler ungdomar, och skapa en mötesplats för både tjejer och killar, beslutade sig åkeriet för att anordna en epaträff i Piteå. Ett hundratal ungdomar deltog på träffen som hölls den 8 juni i år. Med på arrangemanget var också, förutom fyra mekaniker, fältassistenter, representanter från elevhälsan och Malin Lundström, kurator på Ungdomsmottagningen i Piteå, tillsammans med kollegor.

– Syftet var helt enkelt att synas och visa att vi finns där även i detta sammanhang. De fick visa upp sina bilar och det bjöds på lite mat. Det var väldigt trevligt och avslappnat, säger Malin Lundström och berättar att 1 555 persner begick självmord i Sverige 2022 enligt dödsorsaksregistret. Året efter ökade antalet till 1 617. 2022 var 70 procent av självmorden män som tagit sina liv och 2023 hade siffran ökat till 71 procent. 

– Det är såklart en oroande utveckling som vi behöver fortsätta att lyfta och prata om, konstaterar Malin Lundström.

Pohjanen & Ströms engagemang bland Piteås ungdomar omfattar, som för många andra företag, även sponsring av idrottsklubbar i regionen. Men i stället för att hålla på med lotter eller bara dela ut pengar och få sitt namn tryckt på en affisch har åkeriet vänt på kuttingen och låter klubbarna själva ansöka om bidrag.
– Det finns en tidig ekonomisk och social utslagning även i idrottens värld. Så stödet ska gå till behövande, till exempel någon som inte har råd med medlemsavgifter, träningsavgifter eller att köpa nya skridskor eller fotbollsskor för att kunna fortsätta träna. Vi lägger oss inte i vem 
bidraget går till och vi vill heller inget veta. Det vi vill veta är hur många barn och ungdomar vi hjälper årligen. Visst finns det en risk för att det missbrukas, men har vi lyckats hjälpa bara en enda person har pengarna kommit till nytta, understryker Anders Ringbjer.

Jämte det ordinarie arbetsmiljöarbetet i företaget skissar Anders Ringbjer och Marie Lundin på fler projekt. Båda förklarar att arbetet som påbörjats aldrig tar slut. Nästa projekt är en utbildning med målet att alla ungdomsledare i Piteå ska få ökade kunskaper om psykisk hälsa. De som kommer nära ungdomarna ska lära sig se och våga fråga om de märker att någon mår dåligt. Men de bör även veta hur de ska agera och vart de ska vända sig för att hjälpa ungdomarna.

– Det är helt enkelt ett samhällsansvar som vi behöver ta, vill ta och som kan göra skillnad.

Förutom att ta ett samhällsansvar, vad vinner företaget på att ni breddar ert engagemang på det här viset?

– Vi tjänar inga pengar på det här alls, men kanske indirekt. Det finns en brittisk studie som visar att företag där chefer har kunskaper i psykisk hälsa har färre och kortare sjukskrivningar samt att organisationen presterar bättre. Det skapar i förlängningen mer lönsamma företag.

Idag drivs arbetsmiljöarbetet på Pohjanen & Ström av några eldsjälar. Finns det någon fara i att det upphör om ni exempelvis lämnar företaget?
– Målet är att det ska vara långsiktigt och visst finns det en risk att det inte blir det om vi lämnar företaget. Hur tråkigt det än låter så är det viktigt att ha rutiner och dokumentation, att man skapar en kultur i företaget och förståelse för varför man jobbar med frågan. Att ha välmående personal är en överlevnadsfråga.

Om ett åkeri vill göra en liknande resa och förebygga psykisk ohälsa och dåligt mående på sin arbetsplats, vad är era tips om hur ett sådant arbete kan påbörjas?
– Prata med personalen, våga lyft frågan. Gör arbetet systematisk och kontinuerligt. Ge inte upp och tro inte att ni vet varför personer svarar på ett visst sätt. Vi märker att svaren, på grund av våra förutfattade meningar, ofta inte betyder det vi tror utan att det finns andra orsaker eller bakgrunder. Ta också hjälp för att få i gång arbetet och bygg upp ett förtroende som visar att det är viktigt för företaget hur personalen mår, säger Anders Ringbjer och Marie Lundin.

 

Text: Veronica Rönnlund Aldman
Foto: Anders Westergren, Zandra Klasson
Artikeln är publicerad i Svensk Åkeritidning nr 1 2025.

 

Pohjanen & Ström Transport
Bildades: 2007.
Ägare: David Ström och Fredrik Pohjanen.
Huvudkontor: Piteå.

Vd: Anders Ringbjer.
Omsättning: 93 miljoner kronor.

Anställda: 65–70 personer beroende på säsong.
Fordonsflotta: 7 timmerbilar, 9 flisbilar, 18 traktorer, 4 anläggningsbilar, 9 grävmaskiner, 5 traktorer, 1 separatlastare, 1 IQR-bränslekross och diverse andra småmaskiner.
Verksamhet: Åkeri- och entreprenadföretag med fyra ben. Flisbilar och bränslekross (fasta biobränslen), timmerbilar, anläggnings- och entreprenadarbeten, industriuppdrag samt egen verkstad.
Verksamhetsområde: Södra Norrbotten till norra Västerbotten.

Anders Ringbjer, vd på Pohjanen & Ström, och Malin Lundström, kurator på ungdomsmottagningen i kommunen, samarbetar om psykisk ohälsa. Bland annat i form av en epaträff för stadens ungdomar.