Rekordår för Mercedes-Benz transportbilar i Sverige

Publicerad ons, 01/11/2023 - 13:32

2022 blev Mercedes-Benz bästa år någonsin för transportbilar i Sverige. Försäljningen ökade med mer än 35 procent på en krympande marknad, och marknadsandelen landade på strax över 15 procent.

– Det har varit ett makalöst år för oss och det avslutades med rekord på alla fronter, säger Fredrik Sidnäs som är försäljningschef för Mercedes-Benz Transportbilar i Sverige i ett pressmeddelande.

Totalt såldes 34 514 lätta lastbilar (under 3,5 ton) i Sverige under året och av dessa var 5 205 från Mercedes-Benz. Det ger en marknadsandel på 15,1 procent, det högsta som märket uppnått. 

– Det mest fascinerande är att vi sålde 36 procent fler bilar under 2022 jämfört med året innan. Och detta i en marknad som krympte med nästan 5 procent. Inget annat märke kan uppvisa en liknande förändring, säger Fredrik Sidnäs.

I december accelererade försäljningen ytterligare och marknadsandelen landade på hela 19,7 procent, vilket var högst av alla märken, enligt Fredrik Sidnäs.

– Sprinter är helt ohotad etta i den större klassen och både Vito och nya Citan tar marknad i mellan och kompakt-klasserna. Vi märker att både stora kunder och småföretag tycker om det vi kan erbjuda. Inte bara själva bilarna utan också våra serviceavtal och digitala funktioner som bidrar till en hög tillgänglighet och en bra lönsamhet i verksamheten.

Mercedes-Benz har under året också mer än fördubblat försäljningen av eldrivna transportbilar.

– Det är bara början. Vi har snart säljstart för nya eldrivna E-Citan och vi har redan många som står i kö, säger Fredrik Sidnäs.