Rekordbeslag av partydrog i lastbil

Publicerad ons, 03/08/2023 - 11:44

Förra året hittade tullinspektörerna vid Öresundsbron över 100 kilo av flera olika narkotiska preparat i en tyskregistrerad lastbil. Det mest anmärkningsvärda i beslaget var 60 kilo av drogen 3-CMC. I fredags åtalades en 36-årig chaufför från Italien för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Den amfetaminliknande drogen 3-CMC har på kort tid blivit allt populärare och Tullverket har de senaste två åren gjort många mindre beslag i främst post- och paketflödet. Missbrukarna har då beställt drogen via olika nätsajter. Tullverket beslag på 60 kilo av 3-CMC, så kallad kristall, i den tyskregistrerade lastbilen är ett rekord. Det hade enligt Tullverket räckt till omkring 300 000 doser.

3-CMC (3-klorometkatinon) är en så kallad designerdrog som tillverkas för att kringgå narkotikaklassning genom att den kemiska sammansättningen ändras en aning. Drogen narkotikaklassade i Sverige 2019 men är fortfarande tillåten i flera europeiska länder. 3-CMC ingår i en grupp som kallas katinoner och som stimulerar det centrala nervsystemet genom att öka frisättningen av kroppens signalsubstanser dopamin, noradrenalin och serotonin.

Lastbilen som stoppades vid Öresundsbron innehöll förutom 59,8 kilo 3-CMC även 18,5 kilo amfetamin, 22,2 kilo cannabisharts och drygt 5 kilo cannabisolja. Tullkriminalen beräknar att det sammanlagda värdet på narkotikan är minst 25 miljoner kronor i missbrukarledet. Lasten var i övrig helt legal.

– Det har blivit allt vanligare att vi stoppar lastbilar som fraktar olika sorters narkotika. Det är som en diverseaffär med en blandad kompott droger i lasten som ofta ska till olika mottagare, säger Erik Friberg, chef på tullkriminalen i södra Sverige.

Narkotikasyndikaten använder allt oftare det legala fraktflödet för att smuggla droger i lastbilar och containrar, menar Tullverket. Företagen i Halmstad som hade beställt plast- och metallvaror från Tyskland var helt ovetande om att deras frakt användes för narkotikasmuggling.

Chauffören som åtalats för smugglingsförsöket via Öresundsbron hävdar att han bara har kört lastbilen och inte visste om att det i lasten fanns narkotika. Tullkriminalens utredare har dock hittat mannens DNA på väskor och kartonger där narkotikan förvarades. Dessutom har den misstänkte mannen ändrat sin berättelse flera gånger under den tid han har suttit häktad.

Mannen åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling och riskerar upp till sex års fängelse vid en fällande dom. Åklagaren begär också att han efter avtjänat straff ska utvisas på livstid från Sverige.

Beslaget från den tyskregistrerade lastbilen. Foto: Tullverket

Mats Hellström


Chefredaktör
010-510 54 45
mats.hellstrom@akeri.se

dd