Rekordorder på elektriska lastbilar för Volvo

Publicerad tis, 05/23/2023 - 16:18

Volvo Lastvagnar har undertecknat en avsiktsförklaring om att sälja 1 000 elektriska lastbilar fram till 2030. Köparen är Holcim, en av världens största leverantörer av byggmaterial. Affären är den största kommersiella ordern hittills på Volvos ellastbilar.

Holcim är en global leverantör av byggmaterial såsom cement och betong med huvudkontor i Schweiz. Nu har företaget och dess underleverantörer tecknat avtal med Volvo Lastvagnar om att planera för införandet av 1 000 eldrivna Volvolastbilar inom Holcims olika verksamheter i Europa fram till år 2030.

De första 130 lastbilarna av modellerna Volvo FH och Volvo FM Electric, kommer att levereras till bland annat Frankrike, Tyskland, Schweiz och Storbritannien under det fjärde kvartalet 2023 och under hela nästa år.

Avtalet är ett resultat av ett bredare samarbete mellan Holcim och Volvokoncernen.

– Långsiktigt samarbete och ett starkt engagemang för att verkligen vilja göra skillnad är avgörande för att uppnå stora CO2-minskningar. Jag är väldigt stolt över det samarbete vi har med Holcim och de resultat vi uppnår tillsammans, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef på AB Volvo.

– Övergången till nettonollutsläpp kräver djupgående samarbeten genom hela värdekedjan. Vi är glada över att samarbeta med Volvo för att minska koldioxidutsläppen i vår europeiska verksamhet genom eldrivna fordonsflottor. Därigenom kommer vi närmare vårt mål att 30 procent av våra tunga lastbilar ska ha nollutsläpp år 2030, säger Jan Jenisch, ordförande och vd för Holcim.

Genom att ersätta 1 000 befintliga Volvo FH diesellastbilar med eldrivna Volvo FH som använder grön el på en typisk sträcka, kan upp till 50 000 ton CO2 sparas varje år enligt Volvo.

Volvo FM Electric.