Rekordresultat för Volvo

Publicerad fre, 01/26/2024 - 11:13

Volvokoncernen går bättre än någonsin. Under fredagen presenterades resultatet för det sista kvartalet 2023 och vinsten för helåret, efter skatt, landade på nästan 50 miljarder kronor. Drygt 36 av dessa delas ut till aktieägarna.

49,9 miljarder kronor är den mer exakta summan för fjolårets vinst, efter skatt. Även 2022 var ett bra år, även om det då ”bara” landade på 33 miljarder. Det nya rekordet har också bäddat för en rekordutdelning för aktieägarna. Styrelsens förslag på totalt 18 kronor per aktie (10,50 i ordinarie utdelning och 7,5 i en extrautdelning) innebär totalt 36,6 miljarder kronor. Det är rekord för ett svenskt börsbolag.

– Tack vara våra starka finanser kan vi fortsätta att ge god avkastning till våra aktieägare och samtidigt investera i och ta vara på möjligheter i den pågående transformationen av våra branscher till mer hållbara lösningar, skriver Martin Lundstedt i Volvos rapport.

Marknaden har dock börjat vända. Orderingången på lastbilar, koncernens största affärsområde, minskade i Europa med 24 procent under det fjärde kvartalet jämfört med motsvarande period 2022. Volvo skriver själva att de ser det som en normalisering av efterfrågan, både i Europa och Nordamerika. En anledning till de många registreringarna under 2022 och 2023 var effekterna av coronapandemin där transporter under perioder har varit hämmade och produktionen inte kunnat möta efterfrågan på grund av bland annat komponentbrister. Det har inneburit att vissa leveranser flyttats fram.

Prognosen för 2024 är 290 000 sålda lastbilar på den nordamerikanska marknaden och 280 000 i Europa.

Även Paccar, som äger varumärkena DAF, Kenworth och Peterbilt, rapporterar rekordsiffror. Intäkterna steg från 28,8 till 35,1 miljarder dollar och vinsten landade på 4,6 miljarder dollar efter skatt, en kraftig uppgång från förra årets 3 miljarder. Utdelningen till aktieägarna blir 4,24 dollar per aktie.

Volvo Lastvagnars vd Roger Alm har all anledning att vara nöjd med fjolåret. Verksamheten, som är Volvokoncernens största, har gått rekordstarkt. Foto: Volvo Lastvagnar