Scania lanserar två nya biogasmotorer

Publicerad tis, 09/20/2022 - 15:25

Intresset för att köra på biogas är fortsatt högt. Nu lanserar Scania två nya biogasmotorer på 420 respektive 460 hk och räckvidder på upp till 140 mil.

Fordonsmässan IAA Transportation  i Hannover har precis sparkat igång och med sig dit har Scania bland annat tagit två ny biogasmotorer som är anpassade för en bredd av tillämpningsområden.

– Dragbilskombinationer för fjärrtrafik med en totalvikt på 40 ton kan nu förvänta sig räckvidder på upp till 1 400 km med flytande biometan i tankarna. Eftersom nätverket med tankstationer expanderar snabbt har lastbilar med gasmotorer utvecklats till ett verkligt starkt alternativ för kunder med ambitionen att fasa ut användningen av fossilbränslen och reducera sitt CO2-avtryck, säger Stefan Dorski, chef för Scania Trucks.

Scania konstaterar att lokalt producerad biogas i form av biometan för lastbilar blir allt hetare på marknaden, och att de kraftfulla motorerna och tanklösningarna för längre räckvidder gör det möjligt för alla slags åkare att välja ett gasalternativ.

De nya motorerna är baserade på de befintliga 13-litersmotorer som funnits i Scanias portfölj i några år. Effektuttaget har ökat och de är förberedda för kommande lagkrav enligt Scania. Kombinationen av flexibilitet, totalekonomi och räckvidd gör att Stefan Dorski är övertygad om att intresset kommer att öka ytterligare.

– Även marknader där gas brukade vara en marginell företeelse har de senaste åren börjat inse hur mycket attraktivare lösningar baserade på gas har blivit. Att köra med gasfordon är enkelt jämfört med andra alternativ och man behöver inte försaka något i form av körbarhet, flexibilitet och förarkomfort.

Scania skriver också att gasmotorerna jobbar ihop med de senaste Opticruise-växellådorna, vilket ger föraren mjuk växlingsprestanda med snabba, säkra och närmast avbrottsfria växlingar, och de ger ett vridmoment som ligger nära motsvarande dieselvarianter.

Orderboken beräknas öppna under tredje kvartalet nästa år.