Släpper första modellen för bara eldrift

Publicerad fre, 02/02/2024 - 11:10

Volvo FM Low Entry är Volvo Lastvagnars första lastbilsmodell som utvecklats bara för eldrift. Med kapacitet för tung last, särskilt god sikt och lågt insteg är den optimerad för trygg och smidig stadskörning.

När allt fler städer inför miljözoner eller andra grepp för att minska utsläppen i stadskärnan ökar behovet av lastbilar med nollutsläpp som är byggda för uppdrag i staden.

I samband med lanseringen av Aero-serien i början av veckan presenterade Volvo Lastvagnars sitt senaste eldrivna tillskott – Volvo FM Low Entry, som är en tung lastbil speciellt utvecklad för att hantera en mängd olika transportuppdrag i stadsnära områden. Det är också den första lastbilsmodellen som Volvo utvecklat endast för eldrift.

– Den här lastbilen med nollutsläpp är ett utmärkt komplement till vårt eldrivna utbud, perfekt lämpad för stadsnära transporter och utformad med föraren i åtanke. Den är kraftfull, men ändå smidig att köra och lätt att manövrera, säger vd Roger Alm. 

Volvo FM Low Entry är mycket mångsidig och kan anpassas för att möta specifika krav för olika transportuppgifter, till exempel avfallshantering, distribution och anläggning. Den låga körpositionen ger föraren utmärkt sikt och kontroll över omgivningen. Enligt den nya standard för direkt sikt i tunga fordon i London och som träder i kraft under fjärde kvartalet 2024* tilldelas FM Low Entry högsta betyget på fem stjärnor.

Lastbilen är baserad på Volvos välkända FM-modell. Den rymliga hytten har sänkts och flyttats framåt, och det låga insteget och det plana golvet gör det lätt att kliva i och ur.

Modellen ska till en början säljas i Europa, Turkiet, Australien och Sydkorea. Försäljningen drar i gång under innevarande kvartal och produktionsstarten planeras ske under nästa kvartal.


Om Volvo FM Low Entry
– Tillgängliga axelkonfigurationer: 4x2, 6x2, 6x4, 8x2 och 8x4.
– Tågvikt: 19–32 ton
– Motor: 330 kW
– Batteri: 360 kWh (4 batterier)
– Räckvidd: upp till 200 km (räckvidden beror på flera parametrar, till exempel lastvikt, körstil, körcykel, topografi, temperatur, osv.)
– Laddning: 250 kW (DC), 43 kW (AC)
– Hjulbas: 3 900–6 000 mm
– Sikten (med standardspecifikation) uppfyller ”Transport for Londons” 5-stjärniga standard för direkt sikt.
– Är utrustad med Volvo Dynamic Steering för smidig styrning och minskade vibrationer.
– Tre tillgängliga alternativ av stolar: Förare + 0, 1 eller 3 passagerare. Med 3 passagerarstolar placerade längst bak i hytten är de inte synliga för föraren. Det minimerar döda vinklar och bidrar till utmärkt sikt.
– De ergonomiska funktionerna inkluderar ett lågt insteg, plant golv och välplacerade instegshandtag för enkel och säker urstigning ur hytten.
– Finns tillgänglig med Volvos nya avancerade sidospeglar med kamera.
– Tillgänglig i två hyttversioner – sovhytt och extra hög sovhytt med en intern höjd av 1575 mm respektive 1945 mm.

Volvo FM Low Entry går att beställa med tre extra säten.