Södra lanserar VR-styrd timmerbil

Publicerad fre, 01/13/2023 - 08:38

En ny timmerbil utan kranhytt som styrs genom virtual reality rullar just nu i Götaland. Fordonet ingår i ett utvecklingsprojekt som drivs av skogskoncernen Södra och leverantörerna Exte och Hiab.

Varje dygn transporterar Södra 50 000 ton skogsråvara till de egna massabruken och sågverken. Det innebär över 1 000 tunga vägtransporter från medlemmarnas skogar, till största delen rundvirke som transporteras på lastbil.

För att minska risken för arbetsskador arbetar Södra med ny teknik. Tillsammans med Exte och Hiab har man nu tagit fram en timmerbil baserad på teknik som utesluter flera riskfyllda moment, samtidigt som effektiviteten ökar. Den största förändringen i den nya timmerbilen är att kranhytten saknas och har ersatts av en kamera som är kopplad till virtual reality. Chauffören styr kranen med hjälp av VR-glasögon och behöver inte lämna sin lastbilshytt.

Utöver detta har timmerbilen utrustats med fjärrutlösare av surrningsutrustningen samt fler bankar och stöttor än på en konventionell timmerbil. Detta gör lastningsarbetet snabbare, lastförankringen säkrare och ökar möjligheterna att få med mer virke i varje lass, enligt Södra.

– Vi hoppas efter en tid kunna åka runt för att visa upp och förmedla erfarenheter till både interna och externa chaufförskollegor, säger Joel Persson, chef för skogsteknik på Södra.

Den nya lastbilen körs nu tillsammans med övriga ekipage och de olika projektdelarna ska utvärderas löpande fram till 2024. Kunskapen och erfarenhet från projektet kommer att bidra till att styra vilka investeringar som görs i Södras egna timmerbilar i framtiden, men också för att driva på den tekniska utvecklingen hos åkerierna som samarbetar med Södra, där det i dag finns cirka 300 timmerbilar.

– Transportbranschen är i stort behov av nya chaufförer. Det utbildas bara hälften så många som behövs för att täcka behovet. Vi behöver erbjuda chaufförerna till de skogliga transporterna en säker och trygg arbetsplats och tillgång till ny teknik som underlättar arbetet. Därför är jag glad att vi tagit detta initiativ och är spänd på att följa det.

En säkrare miljö när stora timmerstockar ska hanteras.