SSAB först med fossilfritt stål i kommersiella fordon i USA

Publicerad tors, 09/22/2022 - 14:43

Stålproducenten SSAB ska inleda ett samarbete om fossilfria ståltillämpningar med Oshkosh Corporation, en innovatör inom bland annat karosser till tunga lastbilar på den amerikanska marknaden.

Oshkosh Corporation ska inledningsvis använda det fossilfria stålet för att utveckla prototyper för avancerade, miljömässigt hållbara sopbilar, och planerar framtida forsknings- och utvecklingsinitiativ för flera produktlinjer för kommersiella fordon.

– Vi är mycket glada över att kunna välkomna Oshkosh Corporation till vår partnergrupp. De är först i USA med att ta fram prototyper för kommersiella och industriella fordon i fossilfritt stål. Efterfrågan på fossilfritt stål fortsätter att öka globalt, konstaterar Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB. 

SSAB levererade det första stålet tillverkat av vätgasreducerat järn 2021 och har som mål att leverera fossilfritt stål till marknaden i kommersiell skala under 2026. Oshkosh Corporations erbjuder, eller håller på att utveckla, alternativa drivlinor i alla sina produktlinjer. Det innebär bland annat helt eldrivna, hybrid- och naturgasdrivna lösningar som avsevärt minskar koldioxidavtrycket. Ett av dotterbolagen är NcNeilus Truck and Manufacturing som tillverkar betongtransportfordon och sopbilar.