Stor återvinningsanläggning för batterier invigdes

Publicerad fre, 03/31/2023 - 09:24

På torsdagen invigde Stena Recycling sin första storskaliga återvinningsanläggning för litiumjonbatterier. Investeringen uppgår till en kvarts miljard kronor och det är en av de första anläggningarna i sitt slag i Europa.

En avancerad återvinningsprocess gör det möjligt att återvinna 95 procent av ett elbilsbatteri. Stena har tidigare skrivit på avtal med industripartner inom både batteri- och fordonstillverkning som säkerställer en hög återvinningsvolym redan från start. 

– Kommande EU-regler i kombination med den ökande elektrifieringen av fordon och andra produkter innebär att det kommer att finnas ett enormt tryck på att hitta lösningar för att återvinna fordonsbatterier och skapa cirkulära värdekedjor. Den här investeringen kommer att ge Stena Recycling en nyckelroll i processen med att elektrifiera bilindustrin, säger Marcus Martinsson som är chef för produktområdet batterier på Stena Recycling Group. 

Den nya anläggningen har en initial årlig återvinningskapacitet på 10 000 ton och kommer att hantera batterimaterial som har samlats in och förbehandlats i Stena Recyclings befintliga anläggningar och processer i Sverige, Danmark, Polen, Finland, Norge, Tyskland och Italien. 

−Vi är beredda att öka vår återvinningskapacitet för batterier i takt med att marknaden växer. Inom tio år räknar vi med att kunna hantera minst fem till tio gånger större volymer än vad vi kan hantera idag, tillägger Marcus Martinsson. 

I samband med invigningen träffades branschexperter för att diskutera framtiden för batteriåtervinning och vad som krävs för att påskynda omställningen till en cirkulär ekonomi.

– Vi är redo att utveckla och odla vårt samarbete med hela värdekedjan från batteri- och utrustningstillverkare till elbilsindustrin för att säkerställa ett cirkulärt materialflöde, uppfylla marknadens och tillsynsmyndigheternas krav och bidra till en mer hållbar framtid, säger Stena Metall Groups vd och koncernchef Kristofer Sundsgård.

År 2021 fick Stena Recycling 70,7 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten för att bygga den nya anläggningen.

Stefan Pålsson (kommunstyrelsens ordförande), Daniel Westlén (statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari) och Dan Sten Olsson (koncernchef Stenakoncernen) trycker på knappen som förklarar anläggningen invigd. Foto: Anders Andersson