Sverigedemokraterna ställer sig bakom klimatmål

Publicerad ons, 11/15/2023 - 10:37

Sju av åtta riksdagspartier står sedan länge bakom de svenska klimatmålen. Nu har det sista partiet, Sverigedemokraterna, också klivit in i matchen.

Det var på tisdagen som statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) samt Sverigedemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen (SD) på en presskonferens kunde meddela att även SD nu ställer sig bakom det långsiktiga målet om nettonollutsläpp 2045.

– Det vi presenterar innebär att hela regeringsunderlaget står bakom Sveriges klimatmål och gemensamt ska arbete för nettonoll till 2045, sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Nu är regeringen inne på att försöka nå en gemensam väg framåt inom Miljömålsberedningen där samtliga riksdagspartier är representerade. Denna grupp ska nu se över de svenska etappmålen utifrån de förändringar som skett på EU-nivå i och med Fit for 55-paketet. Samtidigt ska Klimatpolitiska rådets uppdrag ses över. Även här handlar det, enligt en intervju som tidningen Aktuell Hållbarhet gjort med Romina Pourmokhtari, om att bredda perspektivet så att det tar hänsyn till EU:s nya lagstiftning.

Det återstår alltså att se om alla åtta riksdagspartier kan enas om strategin framåt. Full enighet krävs dock inte för att ta beslut, men det ses av många som viktigt för att skapa långsiktigt hållbara strategier och spelregler.