Tesla har levererat första lastbilen

Publicerad fre, 12/02/2022 - 13:50

Elbilsjätten Tesla har levererat sin första lastbil, efter flera år av förseningar. Enligt uppgifter ska fordonet kunna köra omkring 80 mil på en laddning.

Det var på onsdagskvällen som Pepsico fick ta emot leveransen av Teslas första lastbilar i bolagets fabrik i Nevada, USA. Vd Elon Musk menade, enligt rapportering av di.se, att det varit fem långa år men att ”det här kommer att revolutionera vägarna”. Pepsico ska för flera år sedan ha lagt en beställning på ett hundratal lastbilar från Tesla.

Enligt informationen ska fordonet kunna laddas till 70 procent på 30 minuter och en laddning ska räcka för att köra närmare 805 kilometer. Hytten är okonventionell, med bara ett säte, i mitten, och två skärmar på sidorna. En kabel för laddning med 1 MW ska också följa med i köpet.

Det verkar ännu inte finnas uppgifter om exempelvis pris eller produktionstakt den närmaste tiden, mer än att Tesla har som mål att tillverka 50 000 enheter år 2024. Enligt di.se har Elon Musk dock tidigare flaggat för att utbudsproblem på batterisidan kan göra att produktionen begränsas.

Di.se skriver också att USA vid årsskiftet inför ett nytt skatteavdrag på motsvarande ca 413 000 kronor för köp av kommersiella elfordon, men att behovet av infrastruktur för övergången till elfordon är stort i USA.

Illustration av Teslas första lastbilsmodell, där första exemplaren nyligen levererats. Foto: With courtesy of Tesla, Inc.