Tog emot 20 elektriska lastbilar

Publicerad mån, 03/06/2023 - 15:52

DFDS har tagit emot de första 20 helelektriska tunga lastbilarna som logistikjätten beställt från Volvo Lastvagnar. Innan året är slut ska man ha fått in över 100 till.

Det var i slutet av 2021 som DFDS skickade iväg sina första beställningar på totalt 125 exemplar av Volvo FM Electric. Nu har 20 av dessa lastbilar gjort sin debut i kommersiell trafik. 

Fjorton av dem kommer att sättas in på transporter till och från Volvos fabrik i Tuve strax utanför Göteborg. För Volvo är initiativet ett viktigt steg för att nå koncernens hållbarhetsmål om att ha en 100 procent fossilfri leverantörskedja år 2040.
– Vi tror stenhårt på att föregå med gott exempel och att börja använda utsläppsfria lastbilar i vårt eget godsflöde är en viktig del av vår strategi att skapa ett hållbart transportsystem i världsklass, säger Volvo Lastvagnars vd Roger Alm i ett pressmeddelande. 

DFDS har i sin tur ambitionen att bli koldioxidneutralt år 2050. 

– Att ersätta våra konventionella diesellastbilar med alternativ som Volvo FM Electric-lastbilen kommer att ha en betydande inverkan på våra koldioxidutsläpp. Men denna insats kräver mycket mer än finansiella investeringar. Det är viktigt att arbeta med energileverantörer och branschledare, som Volvo Lastvagnar, för att förverkliga våra klimatambitioner. Omställningen kräver rätt infrastruktur och samarbete över olika samhällsområden. Det kan inte uppnås genom att arbeta ensam, säger Niklas Andersson, som är chef för logistikavdelningen på DFDS.
 

Om DFDS
DFDS tillhandahåller färje- och logistiktjänster i Europa och Turkiet och genererar årliga intäkter på 17 miljarder danska kronor. Dess 8 000 anställda finns på färjor och lastbilar, samt på kontor, i 20 länder. DFDS, som grundades 1866, har sitt huvudkontor i Köpenhamn och är noterat på Nasdaq Köpenhamn.

Roger Alm, vd på Volvo Lastvagnar.