Transport i toppskiktet när riskbranscher rankas

Publicerad

Transport och magasinering hamnar på fjärde plats i en ny rapport som listar branscher med högst risk för oseriös verksamhet. 80 procent av de kriminella nätverken i Sverige uppges använda företag för sin brottsliga verksamhet och det är vanligt att tidigare aktivt verksamma bolag tas över av kriminella och används som skalbolag för penningtvätt.

Säkerhets- och teknikbolaget Roaring har tagit fram en rapport som skattar förekomsten av riskfyllda och oseriösa bolag inom olika branscher. Rapporten kartlägger förekomsten av bolag som enligt vissa kriterier flaggas som riskfyllda eller oseriösa. Man tar inte minst sikte på så kallade ”historikbolag”, bolag som har en ren historik men som i dag inte har någon reell verksamhet utan i stället används av kriminella för ekonomisk brottslighet.

Historikbolag kan ofta upptäcktas genom att flera företagsuppgifter ändras inom kort tid, såsom styrelsemedlemmar, SNI-koder eller adress.

Värst i klassen är ”Annan serviceverksamhet” och hotell och restaurang-branschen, med index på 208 respektive 201. Det innebär att dessa branscher/kategorier har en dubbelt så hög andel riskfyllda bolag jämfört med snittet för alla aktiebolag i Sverige. Trea på den osmickrande listan är ”Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster” med 172 i index. På fjärdeplatsen återfinns ”Transport och magasinering”, med ett index på 167, och femma är ”Handel; reparation av motorfordon och motorcyklar” med 142 i index. I botten av listan återfinns branscher och samhällsområden såsom offentlig förvaltning och försvar, utvinning av mineral, verksamhet vid internationella organisationer samt vård och omsorg.

Rapporten konstaterar att den kriminella ekonomin i Sverige omsätter upp till 150 miljarder kronor per år, att 130 miljarder kronor tvättas i Sverige årligen samt att 80 procent av alla kriminella nätverk inom EU använder företag som verktyg för att begå brott.

Andelen riskfyllda bolag skiljer sig åt mellan olika län. Västmanland (133), Örebro (126), Gävleborg (123) och Stockholm (117) ligger högt i dina index, medan Värmland landar på en hedrande sistaplats med 51 i index.

Rapporten citerar Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten:

– På Ekobrottsmyndigheten ser vi att kriminella ofta byter och använder olika företag som brottsverktyg för att undvika att bli upptäckta. Ofta har organisationer ett fokus på själva företagen vid granskningar; men de används som skal. Upphandlare och andra behöver bli bättre på att granska företrädarna, de är de viktiga i sammanhanget.

Icke-aktiva transportbolag tas ibland över av kriminella för att användas för brottslig verksamhet såsom penningtvätt.