Uppåt för registreringar av nya ellastbilar

Publicerad fre, 04/05/2024 - 11:51

Registreringarna av nya personbilar minskade kraftigt i mars. Samtidigt har fallet för elbilar hejdats. På lastbilssidan är det generellt tyngre för tunga fordon, men tydligt uppåt för registreringen av eldrivna modeller. Det visar statistik från Trafikanalys.

Registreringarna av personbilar har hittills gått ner 6 procent i år. I mars var nedgången dock 21 procent jämfört med samma månad förra året. Av de nyregistrerade bilarna i mars var 34 procent elbilar. Det är en minskning från 41 procent ifjol, men en stabilisering av elbilsmarknaden jämfört med senaste månaderna. Det går dessutom uppåt igen för hybriderna, vilket för att andelen laddbara nyreggade bilar landade på 57 procent i mars, bara två procentenheter lägre än mars förra året. Under hela 2023 var andelen laddbara nyregistreringar 58 procent. Privatpersoner står dock för en allt lägre andel av de totala nybilsköpen. 2022 låg andelen på 45 procent första kvartalet och nu är den nere i 28 procent.

Lätta ellastbilar går fortsatt bra. Under mars nyregistrerades 4 291 lätta lastbilar, en ökning med 10 procent jämfört med mars 2023. Av dessa var 27 procent eldrivna, vilket är den högsta andelen någonsin. Trafikanalys bedömer att andelen nog kommer att fortsätta att öka under året som en effekt av den nya klimatpremien som infördes i februari.

På den tunga sidan går det trögare. 546 nya tunga lastbilar under mars innebär en minskning med 27 procent mot mars 2023. Eldrivet är dock på uppgång här med 6 procent av nyregistreringarna – en hög andel historiskt sett. Mobility Sweden, som också publicerat siffror för mars, anger en ännu lite högre andel eldrivna tunga lastbilar – 7,4 procent.

Färre nyregistrerade tunga lastbilar i mars, men högre andel eldrivet. Det visar statistiken från Trafikanalys.