VDL och Toyota presenterar sin första bränslecellslastbil

Publicerad fre, 09/15/2023 - 10:19

I maj tillkännagav Toyota Motor Europe och VDL Groep att företagen ingår ett samarbete om vätgasdrivna lastbilar. Nu är den första demolastbilen med bränsleceller klar för testkörning.

Genom att integrera Toyotas bränslecellsteknologi i VDL:s tunga lastbilar vill Toyota minska koldioxidutsläppen från sin logistikverksamhet i Europa. Fordonsjätten har som mål att uppnå full koldioxidneutralitet inom sin fordonstillverkning i Europa senast 2040.

Nu har VDL och Toyota presenterat den första demolastbilen som parterna tagit fram tillsammans och den ska nu alltså användas för testkörning och utvärdering. Resultaten och erfarenheterna ska tas med i produktutvecklingen och framtagningen av ytterligare fyra bränslecellslastbilar som VDL Groep planerat för. De kommer i sin tur att användas av Toyotas logistikleverantörer VOS Transport Group, CEVA, Groupe CAT och Yusen. Transportföretagen blir därmed viktiga samarbetspartner i projektet genom att bidra med feedback från sina olika dagliga logistikrutter. Vätgaslastbilarna ska användas på rutter i Belgien (Antwerpen), Frankrike (Lille), Tyskland (Köln) och Nederländerna (Amsterdam och Rotterdam).

Samarbetet mellan alla parter förväntas ge god kunskap om hur man använder bränslecellslastbilar på allmänna vägar.

Den första vätgaslastbilen som tagits fram i samarbetet mellan Toyota och VDL.