Volta gör comeback i Europa

Publicerad tors, 04/04/2024 - 11:05

I december köptes konkursade Volta Trucks upp av en amerikansk hedgefond. Nu förbereder de nya ägarna en återkomst för det elinriktade lastbilsmärket på utvalda marknader i Europa. En av dessa är Sverige.

Med en vässad plan, grundad i en ny effektivare affärsmodell, vill den nye ägaren Luxor Capital Group ta Volta Trucks till lönsamhet. Första steget är att lastbilsmodellen Volta Zero under året levereras till redan väntande kunder i Tyskland och därefter Frankrike, Storbritannien och Skandinavien.

Det var i mitten av oktober i höstas som Volta Trucks försattes i konkurs efter att bolagets kontrakterade batterileverantör gått in i rekonstruktion och Volta fått problem med batterileveranser och vidare finansiering. Men redan i början av december stod Luxor Capital Group som ny ägare av konkursboet. Sedan dess har man alltså arbetat för att återuppbygga bolaget och ta fram en förenklad och mer kapitaleffektiv affärsplan. Det nya bolaget, Volta Commercial Vehicles Ltd, är registrerat i Storbritannien och 150 anställda i Storbritannien arbetar nu för att kunna leverera Volta Zero till kunderna i Europa.

Bolaget arbetar också med utveckling av fordonet inför serietillverkning av Volta Zero 16 och 18 ton, med målet att möta GSR-2 standarden (General Safety Requirement) i juli månad. Under april månad ska 15 fordon användas för operativ kundtestning i Tyskland, Frankrike, Skandinavien och Österrike. Målet är att kontraktstillverkaren Steyr Automotive i Österrike därefter återstartar serietillverkningen av Volta Zero senare under 2024.

– Det nya Volta kommer att erbjuda en ”chassi-hytt”-produkt som sedan kompletteras med ett skräddarsytt underhåll och serviceerbjudanden samt partnerskap med olika certifierade påbyggare. Den här lösningen tror vi kommer att bäst möta våra kunders omedelbara behov och stötta dem med omställningen till elektrifiering, säger Essa Al Saleh, vd för Volta Commercial Vehicles, i ett pressmeddelande.

– Vi arbetar med att bekräfta tidigare beställningar från redan existerande kunder, samtidigt som vi återskapar hela leverantörskedjan, avslutar en investeringsrunda och ser till att våra fordon är redo för serietillverkning och leverans. Just nu är vi mitt i diskussioner med varje leverantör och partner för att säkerställa att deras åtaganden ligger i linje med vår produktionsplan. Vi lärde oss väldigt mycket under vår tuffa resa förra året och tar med oss de viktigaste lärdomarna in i den nya verksamheten. Det har gjort oss både starkare och bättre förberedda än någonsin.

Sverige är en av marknaderna där Volta vill återetablera sig under 2024.