Volvo, Ikea och Raben Group i samarbete om utsläppsfria transporter

Publicerad fre, 09/16/2022 - 08:54

Volvo Lastvagnar, Ikea Industry och Raben Group har tecknat ett samarbetsavtal som innebär att Ikea ska introducera tunga elektriska Volvolastbilar i hanteringen av transportflöden vid två av företagets fabriker i Zbąszynek i Polen.

Lastbilarna kommer att köras av Raben Group och lärdomarna från piloten ska användas för en kommande elektrifiering av Ikeas transportverksamhet i stor skala i ett större transportnät.

De aktuella fordonen ska användas för att hantera det interna varuflödet mellan två Ikea Industry-fabriker som ligger med 14 kilometers avstånd i Zbąszynek och Babimost i västra Polen. Lastbilarna ska laddas med förnybar el vid Ikea Industrys produktionsanläggningar. Det första fordonet är en Volvo FM som kommer att tas i drift under hösten och planen är att utöka flottan baserat på lärdomarna från piloten.

– Projektet gör det möjligt för oss att utforska och lära oss om utmaningarna och möjligheterna i utbyggnaden av elektriska transporter i stor skala och dess ömsesidiga beroenden i ett större transportnätverk, säger Małgorzata Dobies-Turulska, vd för Ikea Industry Zbąszynek.

– Vi är ett av de första logistikföretagen i Europa som tar oss an den ambitiösa utmaningen att köra en elektrisk lastbil som arbetar med en 24-tons trailer, säger Piotr Banasiak, vd på Raben Transport.

Elektriska lastbilar skas börja köras på prov mellan Ikeas fabriker i Polen.