Volvo och Boliden implementerar autonoma transporter

Publicerad tors, 09/14/2023 - 17:36

Volvo Autonomous Solutions och gruvbolaget Boliden har ingått ett långsiktigt samarbete som rör autonoma transportlösningar. Samarbetet kommer att omfatta många projekt såsom implementering av autonoma transportlösningar vid Bolidens anläggning i Garpenberg.

Volvo Autonomous Solutions (V.A.S.) och Boliden har tecknat en avsiktsförklaring där båda företagen kommer att samarbeta i olika projekt, där det första är implementeringen av en autonom transport- och lastlösning för ett dammprojekt i Garpenberg. Som en del av avtalet kommer V.A.S. att leverera en autonom transportlösning och en manuellt manövrerad lastningslösning som ska flytta stenfyllning från ett stenbrott på platsen. 

– Oavsett om det handlar om att få bort människor från farliga miljöer, driva en 24/7-operation eller minska utsläppen genom bättre utnyttjande av resurser och tillgångar – autonomi erbjuder flera fördelar som kan hjälpa gruv- och stenbrottsindustrin att ta itu med sina mest pressande utmaningar. Vi är glada över att samarbeta med Boliden och stödja deras resa mot en framtid där autonoma fordon och människor arbetar sida vid sida för att göra Bolidens verksamhet säkrare, effektivare och hållbarare, säger Nils Jaeger, chef för Volvo Autonomous Solutions.

Den autonoma transportlösningen inkluderar fordon, hårdvara, programvara, kontrollrum, reparation och underhåll samt utbildning. Lösningen ska baseras på V.A.S. egenutvecklade virtuella förare och Volvo Lastvagnars premiumsortiment. Boliden ska nu förbereda implementeringen genom att anpassa verksamheten och bygga nödvändig infrastruktur. 

– Autonoma lösningar förbättrar både säkerheten och produktiviteten. Därför har det här samarbetet med V.A.S. en stor strategisk betydelse för oss. Det kommer bli en ökad efterfrågan på basmetaller framöver och lösningar som är både hållbara och konkurrenskraftiga kommer att vara avgörande för att vi ska ha en värdeskapande gruvdrift, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef på Boliden.

Projektet inleds 2023 med en test- och utvecklingsfas som följs av implementering och helt autonom drift.

Samarbetet mellan Boliden och V.A.S. handlar bland annat om att skapa autonoma transporter av sten i Garpenberg.