Volvo presenterade ny generation lastbilar

Publicerad fre, 02/02/2024 - 10:25

Upp till fem procents högre bränsleeffektivitet för de europeiska modellerna och tio procent för de nordamerikanska. Volvo Lastvagnars nya serie lastbilar har tagit aerodynamiken till en ny nivå.

2019 ändrade EU i reglerna för hur långa lastbilar får vara genom att tillåta längre hytter under förutsättning att designen innebär minskat luftmotstånd och därmed mindre energiåtgång. Nu har Volvo presenterat en ny generation lastbilshytter som ska innebära omkring fem procents lägre förbrukning för modellerna i Europa och tio procent i Nordamerika.

Först ut med den nya plattformen på amerikanske marknaden är Volvos VNL-modell. Den kommer att ersätta den tidigare modellen som varit Volvos mest sålda lastbil för långdistanstransporter i Nordamerika. Den nya plattformen kommer därefter att utgöra grunden för flera nya modeller de kommande åren.

På övriga marknader används namnet ”Aero” för den nya serien av energieffektiva lastbilar. Först ut här är FH-modellen som i sin nya version alltså ska vara upp till fem procent mer energieffektiv. Modellen kommer att finnas tillgänglig med olika framdrivningssystem: el, biogas och diesel.

– Det breda utbudet av lastbilar vi lanserar kommer att göra det möjligt för våra kunder runt om i världen att minska sitt koldioxidavtryck oavsett var de befinner sig på sin hållbarhetsresa. Utbudet av grön energi varierar från marknad till marknad, och därför måste vi som global lastbilstillverkare erbjuda våra kunder en rad olika avkarboniseringslösningar – från effektiva förbränningsmotorer som även kan drivas på förnybara bränslen till elektriska drivlinor, säger vd Roger Alm.

Som en del av Aero-serien lanserades också en helt nya eldriven modell, FM Low Entry, en lastbil för korta distanser med fokus på urban miljö. Det är Volvo Lastvagnars första modell som utvecklats helt för eldrift. Läs mer om den här.

När försäljningen av FH Aero och FM Low Entry nu drar igång, vilket planeras ske under innevarande kvartal, kommer Volvo att ha åtta helelektriska modeller i sitt utbud.

Volvo Lastvagnar förnyar sitt utbud med bland annat nya och mer aerodynamiska hytter.