Volvo släpper uppdaterade FE- och FL-modeller

Publicerad ons, 11/15/2023 - 07:54

Volvo Lastvagnar har nu släppt sina elektriska medelstora lastbilar, Volvo FL och FE Electric, i uppdaterade versioner. De största förbättringarna är laddkapaciteten och räckvidden. Även gas- och dieselversionerna har fått ett flertal uppdateringar.

Volvo FL och FE är utformade för transportarbete i intensiv stadsmiljö, såsom distribution, sophantering och konstruktion. De elektriska versionerna har funnits på den globala marknaden sedan 2019.

Den uppdatering av modellerna som nu släppts innebär att laddkapaciteten nästan fördubblats till 43 kW. Det gör att laddningstiden minskat med omkring 50 procent. Samtidigt kan kunderna få ett uppdaterat batteripack som ger upp till 450 km i total räckvidd.

En rad nya funktioner kommer att öka säkerheten både för föraren och för andra trafikanter. Dessa säkerhetsuppgraderingar innebär att Volvo FL och Volvo FE överträffar de nya allmänna säkerhetsföreskrifterna (General Safety Regulation, ”GSR”) som träder i kraft 2024. Modellerna har också en delvis ny design med förändrad front, distinkta LED-strålkastare och större järnmärke, samt Volvos logotyp i fronten.

Dessutom har alla drivlinevarianter på Volvo FL och Volvo FE, inklusive el, gas och diesel, försetts med ett antal nya funktioner, vilket gör dem ännu bättre rustade för olika transporter i stadsnära miljö.

Några av uppdateringarna:
- Sidospeglarna har gjorts smalare så att föraren får en bättre direktvy över omgivningen.
- Interiören har ny LED-belysning och ett låsbart invändigt förvaringsutrymme som kommer att förbättra arbetsmiljön.
- Fordonen kan utrustas med en 360-graderskamera med fågelperspektiv och/eller en sidokamera.
- Den nya fjärrkontrollen är utrustad med många nya användarvänliga funktioner.
- De eldrivna versionerna har ett nytt gränssnitt för elektriskt kraftuttag som möjliggör påbyggnationer utan en elmekanisk motor, vilket förenklar byggnationer och sparar vikt.
- De nya säkerhetssystemen inkluderar upptäckt av oskyddade trafikanter, sidokollisionsvarning och uppmärksamhetsassistans.

De uppdaterade Volvo FL- och FE-modellerna kan beställas redan nu med leveransstarter under första halvåret 2024.

Volvo FE Electric i urbant arbete.