Widriksson elektrifierar transporter från Ikea i Stockholm

Publicerad ons, 03/15/2023 - 18:34

Med två nya fordon ska Widriksson Logistik elektrifiera delar av Ikeas flöde för last mile-distribution i Stockholm. De lätta lastbilarna på 3,5 ton ska framöver sköta distributionen från Ikeas varuhus i Kungens Kurva och e-handelsleveranserna i södra Storstockholm.

Widriksson Logistik har hanterat distribution från Ikeas varuhus i Kungens Kurva sedan 2013 och sedan 2018 har företaget även hanterat Ikeas last mile-flöde av e-handelsleveranser i södra Storstockholm. Företagen gjorde redan 2013 en gemensam investering i en biogasstation för Ikea. Nu ska är det dags för last mile-distributionen att elektrifieras. 

Fordonen som ska göra jobbet är tre 3,5-tons Maxus E-deliver 9, varav två kommer att ingå i Ikeas flöde och vara tydligt Ikeamärkta. Med de nya fordonen består Widrikssons elbilsflotta av 13 fordon.

– Det är en milstolpe att elektrifiera last mile för Ikea i Stockholm och ett viktigt steg på vår fortsatta resa att elektrifiera våra transporter, en satsning med väl genomtänkta val i ryggen. Vi har lyckats bygga upp en infrastruktur för elektrifieringen med hänsyn till livscykel-perspektivet och säkerställt laddkapacitet i vår fastighet med el märkt Bra Miljöval samt egenproducerad el från vår solcellsanläggning, säger Christel Grip, hållbarhetschef på Widriksson Logistik.

De tre eldrivna Maxus-lastbilarna har skåp och bakgavellift, en lastvikt på 750 kilo och räckvidd på 150 kilometer.