Fossilfritt Sverige föreslår bonus för miljölastbilar

Publicerad

Det behövs en ny transportpolitik för att påskynda utvecklingen mot fossilfria lastbilstransporter. I ett debattinlägg i Dagens Industri torsdag skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, om fyra förslag för att minska utsläppen av växthusgaser och premiera utvecklingen av ny exportvänlig lastbilsteknik.

- Även om mer gods behöver gå på järnväg och på sjön kommer lastbilstrafiken fortsatt att vara det dominerande transportslaget, säger Svante Axelsson. Därför måste lastbilen snabbt bli fossilfri och kraftfullt minska utsläppen av hälsovådliga utsläpp.

Utsläppen av koldioxid har minskat med 25 procent från lastbilstransporterna i Sverige sedan 1990 trots att antalet körda kilometer ökat. Det beror i huvudsak på en snabb ökning av biodiesel istället för fossildiesel. Ändå står lastbilstransporterna för 7 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. För att minska utsläppen och även gynna utvecklingen av exportvänlig teknik levererar Fossilfritt Sverige fyra förslag till riksdag och regering för en ny transportpolitik:

1. Inför en lastbilsbonus genom att öka avdragsrätten för nya lastbilsmodeller som på ett betydande sätt minskar utsläppen av både koldioxid och hälsovådliga utsläpp.

2. Koppla samman de vägsträckor där 74-tonslastbilar är godkända med de järnvägsstationer där omlastning till och från järnväg kan ske.

3. Ersätt lastbilarnas fordonsskatt med en ny och kraftigt differentierad ekoskatt per kilometer. Differentieringen bygger på EU:s nya eurovinjettförslag och gäller både fordonets klimatprestanda och var det kör. Skogs- och grusvägar kan till exempel undantas och skatten kan göras lägre norr om Gävle.

4. Utveckla antalet elvägar där järnvägen inte konkurreras ut som till exempel mellan stora terminaler, hamnar och industrier.

Tillsammans med de förslag som Fossilfritt Sverige presenterat för sjöfart och järnväg kan dessa utgöra grunden för den nya godsstrategi som regeringen väntas ta fram under våren.

Sveriges Åkeriföretag välkomnar styrmedel som inte innebär förbud eller tvång, men som bidrar till att nå fossilfrihetsmålen och samtidigt stärker svensk konkurrenskraft. Ekoskatten får inte riskera konkurrenskraft eller miljöambitioner. Ett antal viktiga variabler bör här värderas.

1.   För att styra mot effektivare fordonskombinationer bör bara dragbilen (alltså inte släp) beskattas. Det innebär att effektivare ekipage inte får högre skatt.

2.   Drivmedelsskatten, alltså kombinationen av energiskatt och koldioxidavgift, bör sänkas. Energiskattedirektivet tillåter ett undantag från skatteplikt för nyttofordon över 7,5 ton. En sådan sänkning av drivmedelsskatten möjliggör för en verkligt klimatstyrande ekoskatt och bidrar även till bränslebytet.

3.   Det i EU:s mobilitetspakets föreslagna vägavgiftssystem ska ligga till grund för ekoskatten. EU-förslaget är ännu inte beslutat och därför osäkert. Det förutsätter att EU enas i tidigare splittrande frågor.

4.   Även utländska fordon som kör i Sverige måste omfattas av ekoskatten för att säkerställa svenska åkeriers konkurrenskraft. Ett system för övervakning måste komma på plats för att garantera rättvisa spelregler.

- Principen om att förorenaren betalar är viktig för acceptansen och målstyrningen med ekoskatten, säger Tove Winiger. En intressant aspekt med Fossilfritt Sveriges förslag är undantaget för skogsvägar och betydligt lägre skatt i norra Sverige, där avstånden ju är som längst och alternativ till väg saknas.