Arbetsdomstolen har beslutat om XR-Tima-fallet
Arbetsdomstolen har nu beslutat i fallet mellan XR Logistik med huvudkontor i Skövde och Lidköpingsföretaget Tima Logistik. Domen meddelades den 25 april.
Enligt Arbetsdomstolen förpliktas två av medarbetarna, samt dödsboet till den tredje medarbetaren, att betala skadestånd till XR Logistik. Av Arbetsdomstolens beslut framgår vidare att XR Logistik gentemot Tima Logistik helt har tappat yrkandet om ekonomiskt skadestånd. De har vunnit frågan om Tima brutit mot företagshemlighetslagen och tillerkänts en mindre del av det yrkade allmänna skadeståndet.
Bakgrunden till denna förhandling i Arbetsdomstolen är att XR Logistik vidtagit rättsliga åtgärder mot tre tidigare medarbetare som gick över till Tima Logistik.
Förhandlingen i Arbetsdomstolen har behandlat frågan om de tre arbetstagarna under sin anställning hos XR Logistik brutit mot lojalitetsplikten och företagshemlighetslagen, samt om arbetstagarna och det konkurrerande bolaget – det vill säga Tima Logistik – är skyldigt att betala skadestånd till XR Logistik.
Arbetsdomstolen har kommit fram till att de tre medarbetarna gemensamt har orsakat XR Logistik en ekonomisk skada om 2,1 miljoner kronor. En av medarbetarna ska förpliktas att betala hela detta belopp, medan den andra av medarbetarna och den tredje medarbetarens dödsbo ska betala en tredjedel vardera.
Det bör tilläggas att en av de tre tidigare medarbetarna i XR Logistik, som gick över till Tima Logistik, tragiskt avled i mitten av april. Det är av det skälet dödsboet som är skadeståndsskyldigt.
En av medarbetarna och Tima Logistik ska enligt Arbetsdomstolens beslut solidariskt betala 100 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalet.
Av Arbetsdomstolens beslut framgår att XR Logistiks yrkanden avsåg drygt 10 miljoner kronor. Dödsboet till en av medarbetarna och de båda andra medarbetarna har ålagts att betala ungefär en fjärdedel av beloppet.
Företagshemligheter
Kärandeparterna – det vill säga XR Logistik – har dock vunnit frågorna om arbetstagarna gjort sig skyldiga till brott mot lojalitetsplikten samt om en av medarbetarna brutit mot företagshemlighetslagen. I tvisterna mellan kärandeparterna och arbetstagarparterna bör mot bakgrund härav enligt Arbetsdomstolen vardera parten svara för hälften av sina egna rättegångskostnader.
Av Arbetsdomstolens beslut framgår vidare att XR Logistik gentemot Tima Logistik helt har tappat yrkandet om ekonomiskt skadestånd. De har vunnit frågan om Tima brutit mot företagshemlighetslagen och tillerkänts en mindre del av det yrkade allmänna skadeståndet. Med beaktande härav ska XR Logistik betala ersättning för tre fjärdedelar av Timas rättegångskostnader.
Av Arbetsdomstolens domslut framgår att dödsboet till en av medarbetarna förpliktas att till XR Logistik betala 700 000 kronor i ekonomiskt skadestånd, med avräkning för vad de två övriga medarbetarna visar sig ha betalat som ekonomiskt skadestånd utöver 1,4 miljoner kronor.
Dödsboet till en av medarbetarna förpliktas att till XR Logistik betala 100 000 kronor i allmänt skadestånd.
De andra medarbetarna förpliktas att till XR Logistik betala 700 000 kronor i ekonomiskt skadestånd med avräkning för vad dödsboet till en av medarbetarna, samt den tredje medarbetaren visar sig ha betalat som ekonomiskt skadestånd utöver 1,4 miljoner kronor.
En av medarbetarna förpliktas att till XR Logistik betala 100 000 kronor i allmänt skadestånd.
En annan av medarbetarna förpliktas att till XR Logistik betala 2,1 miljoner kronor i ekonomiskt skadestånd med avräkning för vad dödsboet och den tredje medarbetaren visar sig ha betalat som ekonomiskt skadestånd.
En av medarbetarna och Tima Logistik förpliktas att solidariskt till XR Logistik betala 100 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot företagshemlighetslagen.
XR Logistiks övriga yrkanden avslås.
XR Logistik ska betala Tima Logistiks rättegångskostnader om drygt 1,1 miljoner kronor. I övrigt ska vardera parter bära sina respektive rättegångskostnader.
Vidtog åtgärder 2016
Bakgrunden till denna förhandling i Arbetsdomstolen är att XR Logistik i mars 2016 vidtog rättsliga åtgärder mot tre av deras tidigare medarbetare sedan XR Logistik efter ingående utredning misstänkte att de tre tidigare medarbetarna grovt brutit mot såväl anställningsavtal som lojalitetsplikt, genom att de under pågående anställning förberett och påbörjat en verksamhet som konkurrerar med XR Logistik.
Den illojala verksamheten har, enligt XR Logistik, varit inriktad på att i bolaget Tima Logistik teckna avtal med XR:s kunder, bland andra inom jordbrukssektorn – främst Svenska Foder. I detta illojala arbete har de enligt XR Logistik kopierat och utnyttjat XR Logistiks företagshemliga information och Tima – som är det bolag de är delägare i – har senare även tecknat avtal med en av XR Logistiks mer betydande kunder.
- Den här domen är positiv för vårt företag och det är skönt att vi nu kan lägga den här processen bakom oss och jobba framåt, säger Tima Logistiks ägare Björn Lidberg. Tima Logistik startade sin verksamhet för några år sedan och har specialiserat sig på lantbrukslogistik. Här finns medarbetare som även har erfarenhet och kontaktnät gällande logistiklösningar inom flera andra branscher.
Björn Lidberg konstaterar att XR Logistik – med kontor på flera ställen i Skaraborg – till Arbetsdomstolen har hävdat att Tima Logistik och några av bolagets medarbete gjort sig skyldiga till brott mot lojalitetsplikten och brutit mot företagshemlighetslagen. Arbetsdomstolen skriver i sin dom att XR Logistik gentemot Tima Logistik helt har tappat yrkandet om ekonomiskt skadestånd. När det gäller företagshemlighet ska Tima stå för en mindre del av det yrkade allmänna skadeståndet. XR Logistik ska betala tre fjärdedelar av Timas rättegångskostnader.
Arbetsdomstolen bedömer att de aktuella medarbetarna till viss del agerat illojalt under sina anställningar hos XR Logistik.
-Den delen i Arbetsdomstolens beslut förvånar oss och det är beklagligt att våra medarbetare inte frias helt, säger Björn Lidberg till Svensk Åkeritidning.
Den här processen har pågått under ett och ett halvt år och förhandlingarna i Arbetsdomstolen pågick under fem dagar i början av året.
-Vi har alla lärt oss mycket av detta, säger Björn Lidberg. Nu kan vi göra något av ett nytt avstamp och ser verkligen ljust på framtiden tillsammans med nya och gamla kunder.
Per-Anders Gustafsson, styrelseordförande i XR Logistik, framhåller att man från XR Logistiks sida alltid tycker att det är bra när två parter känner sig som vinnare.
- Vi kan dock konstatera att Arbetsdomstolen i sin dom fullt ut gått på vår framställan gentemot våra tidigare anställda och där utdömt i sådana här tvister höga bötesbelopp, säger han till Svensk Åkeritidning. Att vi inte får våra rättegångskostnader täckta kan uppfattas konstigt då vi vinner på alla punkter mot vår tidigare personal. När det gäller vår talan mot Tima så tilldöms vi ett allmänt skadestånd, baserat på att de använt sig av XR:s företagshemligheter. Detta material skulle de dock ha kunnat kommit åt på annat håll därav skälet till att det slutade med ett allmänt skadestånd.
Per-Anders Gustafsson framhåller att det kanske mest ologiska sett ur XR:s ögon är att XR får stå för 75 procent av Timas rättegångskostnader att jämföra med noll i kompensation för den totalt vunna processen mot de före detta anställda.
- Sammantaget hoppas vi att dessa domslut visar vad som är rätt och fel utifrån den juridik som gäller i vårt svenska samhälle och den respekt det innebär för vad som framkommit i domarna, säger han. Vi ser nu denna fråga som en för alla parter viktig erfarenhet om än en för dyr sådan.