Eneroth diskuterade branschfrågor hos Alfredssons

Publicerad

Svensk Åkeritidning var på plats när infrastrukturminister Tomas Eneroth på onsdagen, den 2 maj, besökte Erik Alfredsson, vd i Alfredsson Transport i Norrköping för att diskutera branschfrågor, till exempel regelefterlevnad och poliskontroller av tung trafik.
 

- Jag är uppriktigt sagt förbannad över den utveckling vi sett den senaste 20-årsperioden, där de åkerier som vill sköta sig och göra ett bra jobb och som investerat i bra lastbilsförare, schyssta arbetsvillkor, bra fordon och som sköter sig – inte klarar konkurrensvillkoren – det är inte acceptabelt, säger Tomas Eneroth.

Erik Alfredsson, vd och en av ägarna i Alfredsson Transport, framhöll i sitt samtal med Tomas Eneroth att det finns för få poliser som har kompetens och som har tid att genomföra tillräckliga kontroller av lastbilar.

- Varje dag passerar mellan 9 000 – 10 000 lastbilar igenom Östergötland på E4:an och de övriga större vägarna, säger han. Trots det finns det bara en handfull poliser i länet med rätt kompetens att kontrollera den tunga trafiken. Och om det inte finns någon som kontrollerar så kan de oseriösa aktörerna köra hur länge som helst utan att bli stoppade. Och detta snedvrider konkurrensen.

Tomas Eneroth är väl medveten om denna problematik och förklarade att det inom polisen just nu utbildas 400 medarbetare i att kunna utföra kontroller av cabotage.

- Utöver att bekämpa illegalt cabotage har vi i regeringen höjt böterna för brott mot kör- och vilotidsreglerna och vi har även infört krav på vinterdäck på samtliga hjul på lastbilsekipage – det är regler som träder i kraft 2019, säger Tomas Eneroth.

Alla inser väl efter den här vintern att vi inte kan ha en ordning där E4:an är helt blockerad av tunga fordon med undermåliga däck.

Erik Alfredsson välkomnar regeringens satsning på att utbilda fler poliser i att kontrollera illegalt cabotage.

- Det är ett steg i rätt riktning, säger han. Men trots det så krävs det ännu mer resurser för att komma tillrätta med denna problematik, säger han.

Alfredsson Transport är ett av Östergötlands större privatägda åkerier med ett 100-tal anställda och ett 60-tal lastbilar. En viss del av verksamheten utgörs av transporter mellan Sverige och Norge. Alfredsson Transport har därmed erfarenhet av vinterdäckskrav som tillämpas i Norge.

- Att införa vinterdäckskrav för samtliga axlar på lastbilar innebär ett stort behov av vinterdäck för lastbilar, säger Erik Alfredsson. Och här kan det bli problem eftersom det i dagsläget inte finns tillräckligt med vinterdäck för alla de storlekar och dimensioner som behövs. Det är trafiksäkerhetsmässigt dessutom fullt tillräckligt att kravet om vinterdäck för lastbilar avgränsas till styrande och drivande axlar. 

Tomas Eneroth är medveten om denna problematik.

- Av det skälet dröjer det till 2019 innan reglerna införs, så att däckbranschen ska kunna klara produktion och kommande behov av vinterdäck, säger han.

Förarbristen i åkeribranschen var en annan viktig fråga som Erik Alfredsson diskuterade med Tomas Eneroth.

- Det är väldigt hektiskt just nu, alla våra lastbilar är ute på uppdrag, det är därför ni inte ser några lastbilar här på vår gårdsplan, säger Erik Alfredsson. Vi har ett stort behov av mer arbetskraft och om det stod tio stycken lastbilsförare här ute och sökte jobb i dag så skulle de få anställning på direkten.

Även Ingemar Resare, regionchef i Sveriges Åkeriföretag Öst, var med på minister Eneroths besök hos Alfredssons.

- Bristen på arbetskraft och på utbildningsplatser för blivande lastbilsförare är ett stort problem som vi arbetar med, säger Ingemar Resare.

Erik Alfredsson förklarade att Alfredsson Transport samarbetar med gymnasieskolor i Norrköping som utbildar lastbilsförare.

- Vi har regelbundet elever hos oss som gör sin praktik med våra lastbilsförare och lastbilar, säger han. Det är ”all time high” inom åkerinäringen just nu och arbetskraftsbristen är ett stort problem som hämmar åkeriernas tillväxt. Det måste skapas fler yrkesförarutbildningar.

Alfredsson Transport är långt framme när det gäller utvecklingen att använda hållbara drivmedel och med att utforma lastbilsekipagen så att de kan köras så bränslesnålt som möjligt.

- Vi använder bland annat HVO 100 och har redan uppnått de miljökrav som gäller för 2030, säger Erik Alfredsson.

Tomas Eneroth gav en eloge till Alfredssons.

- Vi vill med tydlighet i de politiska besluten gynna dem som ställer om snabbt, säger han. Vi vill arbeta fram långsiktiga spelregler för skatter och incitament för drivmedel för vägtrafiken. Det bästa är om vi får till ett blocköverskridande beslut då det ofta handlar om stora investeringar för företagen som bedriver yrkesmässig trafik.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth genomförde besöket i Norrköping på onsdagen tillsammans med Transportarbetareförbundet. Vid besöket hos Alfredsson Transport medverkade även Ingemar Resare, regionchef i Sveriges Åkeriföretag Öst.