Tre kommuner dissar Renonorden
Kommunerna Härryda, Lerum och Partille har i ”samförstånd” med förlusttyngda och problemdrabbade Renonorden beslutat att avsluta det upphandlade avtalet för avfallshämtning den 31 mars nästa år.
Renova tar över hanteringen i de tre kommunerna från den 1 april 2018 efter en direkttilldelning av entreprenaden.
Det framgår av ett gemensamt pressmeddelande från de tre kranskommunerna till Göteborg.
Efter en offentlig upphandling tog Renonorden över avfallshämtningen i Härryda, Lerum och Partille kommuner den 1 oktober 2016. Men då kommunerna och Renonorden haft olika syn på vilken kvalitetsnivå som tjänsterna ska hålla, har man i samförstånd beslutat att avsluta avtalet den 31 mars 2018.
Härryda, Lerum och Partille kommuner vill garantera en långsiktig och hållbar lösning för att kunna planera och utveckla avfallshämtningen för sina kunder. Renova ägs tillsammans av kommunerna Ale, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. I kraft av sitt delägarskap har de tre kommunerna möjlighet att göra en direkttilldelning till Renova som tar över entreprenaden från den 1 april 2018. Avtalet med Renova löper till och med den 29 mars 2025.
Renonorden AB har norska Renonorden ASA som ägare. Koncernen har haft mycket stora lönsamhets- och kvalitetsproblem på senare tid. I flera kommuner i bland annat Norge och Sverige, där bolaget har renhållningskontrakt, har kvalitetsbristerna varit stora. Och i Stockholm gick renhållningsarbetare anställda i bolaget ut i en vild strejk i somras, vilket skapade stora störningar i sophämtningen i de områden som Renonorden har renhållningskontrakt.
Den 18 september i år beslutade styrelsen i moderbolaget Renonorden ASA och Renonorden AS i Norge att begära de båda bolagen i konkurs, vilket Svensk Åkeritidning tidigare har rapporterat. Bakgrunden till konkursen är bland annat att Renonorden under 2015 och 2016 vann 11 renhållningskontrakt där bolaget lämnade så låga anbud att de orsakade stora förluster. Dessa 11 kontrakt beräknas ha genererat en förlust om mer än 300 miljoner kronor.
Renonordens bolag i Sverige, Danmark och Finland drivs vidare. Men nu väljer alltså kommunerna Härryda, Lerum och Partille att avsluta sina renhållningskontrakt med Renonorden.
I en annan kommun i Sverige där Renonorden har renhållningskontrakt – Linköping – väljer kommunens bolag som ansvarar för bland annat upphandling av renhållning – Tekniska verken – att fortsätta med Renonorden som entreprenör när det gäller insamling av hushållsavfall. Detta trots att det är stora kvalitetsbrister i sophämtningen som Renonorden utför i Linköping. Flera hushåll vittnar om både utebliven och försenad sophämtning vid upprepade tillfällen.
Den 19 september träffades Tekniska verkens vd Anders Jonsson och Renonorden Sveriges vd Peter Ekholm för att diskutera den uppkomna situationen med konkursen i Renonorden ASA och Renonorden AS och vad det eventuellt skulle kunna innebära för sophämtningen i Linköping.
Trots störningar i sophämtningen i Linköping och trots konkursen i det norska moderbolaget, fortsätter samarbetet mellan Linköpings kommun via Tekniska verken och Renonorden Sverige.
- Kunderna i Sverige och i Linköping behöver inte känna någon oro för att vi inte ska kunna leva upp till våra åtaganden, säger Renonorden Sveriges vd Peter Ekholm.
Även Tekniska verkens vd Anders Jonsson tar Renonordens problem med ro.
- Under mötet fick vi bekräftat att det är moderbolaget och dotterbolaget i Norge som är satta i konkurs, men dotterbolaget i Sverige är inte drabbat, säger han. Vi känner oss lugnade av det beskedet, som innebär att sophämtningen i Linköping kan fortsätta som vanligt.
Frågor & svar
Varför valdes RenoNorden som ny sophämtare?
Vid den offentliga upphandlingen uppfyllde Renonorden samtliga av de högt ställda miljö- och lagkrav som ställdes. Utvärderingen gjordes också utifrån pris och referenser. Avtalet om avfallshämtning ingicks mellan Renonorden och Härryda, Lerum och Partille våren 2015 och den 1 oktober 2016 tog bolaget över hämtningen av hushållsavfallet i de tre kommunerna.
Varför görs en direkttilldelning av entreprenaden till Renova?
Renova ägs tillsammans av kommunerna Ale, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. I kraft av sitt delägarskap har Härryda, Lerum och Partille möjlighet att göra en direkttilldelning till Renova. Som delägare har de tre kommunerna även bättre insyn och möjligheter att påverka utvecklingen.
I Renova ser de tre kommunerna en stabil motpart som kan presentera en långsiktig och hållbar lösning för att kunna planera och utveckla avfallshanteringen i de tre kommunerna för att trygga avfallshämtningen för kommunernas kunder.