Riksrevisionen kritiserar LKAB och regeringen

Publicerad

Riksrevisionen har i en rapport gällande hanteringen av LKAB:s beslut år 2008, att starta brytning på nya nivåer i Kiruna och Malmberget riktat kritik på flera punkter.

Beslutet som inneburit en gigantisk omvandling i de berörda samhällena påverkar mer än en fjärdedel av innevånarna. Det innebär också för transportindustrin ett enormt uppdrag som sträcker sig fram till 2035, i det att helt nya stadsdelar kommer att byggas med tillhörande infrastruktur.

I revisionsrapporten sammanfattar man kritiken som följer:

Regeringen och LKAB saknade tillräckliga samhällsekonomiska och företagsekonomiska underlag när beslut fattades om gruvbrytning som skulle leda till att delar av Kiruna och Malmberget måste flyttas. Detta har fått negativa konsekvenser för LKAB men kan också innebära att kommuner, företag och privatpersoner inte blir korrekt kompenserade.
Rekommendationer
Riksrevisionen rekommenderar regeringen att inför kommande samhällsomvandlingar av motsvarande karaktär genomföra fördjupade samhällsekonomiska analyser, samt juridiska analyser för att klargöra ansvarsfördelningen mellan bolag, stat och kommuner.

I det aktuella fallet rekommenderas regeringen bland annat att:

Klargöra LKAB:s ansvar gentemot fastighetsägare, kommuner och andra.

Klargöra omfattningen av det statliga och kommunala ansvaret för samhällsomvandlingen.

Redovisa för riksdagen hur ansvarsförhållanden och risker med samhällsomvand­lingen ser ut, samt redogöra hur regeringen säkerställer LKAB:s långsiktiga avkastning.

LKAB:s styrelse rekommenderas bland annat att:

Ta ett tydligare ansvar för beslutsunderlagens kvalitet inför stora investeringar.

Säkerställa att internationella standarder för finansiell rapportering och värdering inom gruvindustrin följs, samt ta initiativ till ägarsamordning i ett tidigt skede för att diskutera ansvarsförhållanden inför kommande samhällsomvandlingar.

Det är alltså inte beslutet att starta gruvbrytningen på nya nivåer som kritiseras, utan formerna och beslutsunderlagen. Dessutom bör tydligare gränser sättas upp vad som är LKAB:s ansvar som företag och vad som är samhällets ansvar, när det gäller ersättningar till drabbade som en följd av beslutet. Rapporten som granskar förhållanden tillbaka till 2008 omfattar således såväl sittande som tidigare regeringar.

Hela rapporten finns på riksrevisionens webbplats.

Text: Lars Johansson