Fjärrmätning på agendan vid Skogstransportträff i Falun

Publicerad

Fredagen den 21 september samlades drygt 25 personer till en skogstransportträff på Geschwornergården i Falun, beläget i anslutning till Falu gruva. Fjärrmätning av virke var en av flera aktuella punkter i konferensprogrammet.
 

Göran Danielsson, Sveriges Åkeriföretag, inledde dagen och hälsade alla närvarande varmt välkomna. Göran inledde med kort information om aktualiteter inom Sveriges Åkeriföretag, organisation, medlemsförmåner, Fair Transport 2.0, samt en del andra frågor av intresse för medlemsföretag i Sveriges Åkeriföretag.

Först ut av föreläsarna var Viktor Asmoarp, SkogForsk. Med rubriken ”Rätt antal axlar på virkesfordonet ger fulla lass”, redogjorde han över fakta från genomförda utredningar, bland annat kring lastoptimering och andra aktuella utvecklingsfrågor.

Viktor redogjorde ingående om faktorer som påverkar lastvikten, såsom råvolymvikt, lastvolym, sortiment och liknande samt påvisade jämförelser beroende på antal axlar på fordonen. Fullständig rapport presenteras på SkogForsk webb, www.skogforsk.se.

Därefter informerade Per-Henrik Frejdin, Trafikverket Region Mitt om Trafikverkets vision och mål kring BK4, om nuläget och planerade insatser för att öka bärigheten på de vägar och broar som i dag inte håller måttet. Föredragningen följdes av en del synpunkter från åhörarna kring problemen med den situation som för närvarande råder.

Slutsatsen blev att helheten med kommunala och enskilda vägar är ett problem i sig, och mycket finns att jobba med framöver. Under planperioden 2018 - 2030 är 22 miljarder kronor avsatta för bärighetsåtgärder, och kartor som utvisar dessa planer finns att se på Trafikverkets webb.

En av branschens stora, om inte största, utmaning är den förarbrist som råder i Sverige. Om det talade TYA:s projektledare Lars Kotz med stort engagemang. Hans inslag rubricerades ”Att lösa kompetensfrågan på 45 minuter”, vilket kanske är en utopi. Lars menade att det gäller att öka föraryrkets status för att få fler att utbilda sig till förare. Det medför också att påverkansarbetet gentemot ansvariga för rådande skolsystem är minst lika viktigt för att på så sätt skapa tillräckligt antal utbildningsplatser inom gymnasie- och vuxenutbildningar.

Lars delgav konferensdeltagarna delar ur TYA:s nyligen utgivna Trendindikator, vilken presenterades i samband med Lastbilsmässan på Elmia tidigare i höst. Den visar bland annat att cirka 7 000 förare kommer att behöva nyanställas inom det närmaste året, och under den kommande 10-årsperioden hela 50 000 förare. Problemet med förarbristen är dock inte en svensk företeelse, utan samma villkor gäller även i övriga Europa och USA. Åhörarna fick också med sig uppmaningen att öppna upp sina företag, utbilda handledare och att ta emot praktikanter från skolorna. Att engagera sig i skolornas programråd och yrkesråd är också viktigt, inte minst för att ha möjlighet att påverka utbildningens innehåll.

Under rubriken ”Beställarens utmaningar i framtid” redogjorde Anders Örtendahl, Stora Enso Skog, bland annat om hållbarhetskriterier för vägtransporter. Säkra transporter är av stor betydelse och han menade att ”300 tillbud sker innan det blir en riktig olycka”. Ofta löser åkarna många problem, utan att Stora Enso får vetskap om detta.  Ett inslag om Stora Ensos varierade behov av transportkapacitet presenterades också.

Circle K representerades av Stefan Wellbrandt, och han uppehöll sig mycket kring HVO-frågan och hur Circle K ställer sig till den. Han tog också upp den så kallade reduktionsplikten som gäller från 1 juli, och Stefan förklarade hur den fungerar och vad det rent konkret innebär för tillgången på ren HVO (HVO100).

Mötesdeltagarna fick också information om andra drivmedel, bland andra RME (B100), vilket enligt Stefan är ett bra alternativ till övrigt bränsle, inte minst prismässigt då den har ett literpris på cirka tre kronor lägre än dieseln.

Sist ut var Håkan Jonsson, marknadsansvarig hos SDC – Skogsbrukets Datacentral.  Han informerade om fjärrmätning och utvecklingen av verktyget VIOL 3.
Fjärrmätning finns idag på två platser i landet, Sundsvall och Östersund. Under 2017/2018 har man fokuserat på expansion, men har nu ändrat riktning mot att nu jobba med effektivisering.

Håkan drog en del om utvecklingen inom bolaget och vilka projekt som pågår inom detta område. Beträffande projektet VIOL 3 så finns enligt SDC ett antal fördelar, bland annat färre stopp på grund av bättre förberedda mät- och transportorder, fler led i transportaffären samt att fordonens registreringsnummer ger fler uppgifter till logistiken.

Sammanfattningsvis fick vi veta att visionen är ”ingen chaufförsfot på mätplatsmarken”.
Dagen avrundades med en sammanfattning av Göran Danielsson, som tackade samtliga närvarande för en givande fredag. Liknande träffar kommer också att genomföras i Växjö och i Piteå.

Text: Margareta Holmström