Vasa Bryggeri får miljöpris

Publicerad

Vasa Bryggeri fick den 20 september ta emot Årets Miljöpris 2018 och det symboliska Miljöäpplet av Miljönämnden i Sundsvall. 

Prisutdelningen ägde rum under Sundsvall Business Awards, en årlig tillställning där årets främsta prestationer inom Sundsvalls näringsliv lyfts fram.

 Med motiveringen ”företaget har ett genomtänkt klimatarbete för att minska sitt koldioxidutsläpp genom minskade infrakter av råvaror och utfrakter till kunder, energieffektivisering och avfallssortering. Genom investering av egen utrustning för att tillverka flaskor och ökad kapacitet för att lagra råvaror har företaget minskat sina transporter med 320 000 kilometer per år. Miljöarbetet hålls levande med regelbundna miljömöten och energikartläggningar”, har Vasa Bryggeri utsetts som vinnare av Årets Miljöpris 2018 i Sundsvall.

- Det känns riktigt, riktigt roligt och även välförtjänt att få motta årets miljöpris, säger Niclas Nilsson, vd i Vasa Bryggeri. Att bli uppmärksammad för det man gör och brinner för är alltid roligt. Miljö är som sagt ett av våra kärnvärden i verksamheten, och som en morot har vi haft det som mål i affärsplanen att kamma hem detta pris senast 2020. Så det känns fantastiskt skönt att redan nu kunna sätta check på det, och såklart kommer vi att fortsätta med vårt arbete för miljön och hitta nya utmanande mål inom området.

Sedan 2011 har Vasa Bryggeri investerat över tio miljoner i miljöfrämjande åtgärder, vilket i snitt är fyra procent av den årliga omsättningen. Under samma period har företaget dessutom minskat transportflödet på flera plan, till exempel så har transporterna av flaskämnen sparat miljön två miljoner kilometer under samma period.

- Det har vi åstadkommit i huvudsak genom att vi har en egen flasktillverkning i vår produktionslinje och istället för att transportera tomma flaskor till oss för fyllning blåser vi nu själva upp dem in-line, säger Niclas Nilsson. Under september investerar och installerar vi också ca två miljoner i ett helt nytt tanksystem, som gör att vi kan transportera skånskt socker i fulla tankbilsekipage i stället för små behållare. Detta ger i sin tur färre transporter och resulterar i en miljöbesparing på ytterligare 60 000–70 000 kilometer per år. Därtill har vi en stor logistikfördel av samdistribution och strävan efter maximal fyllnadsgrad på lastbilarna som distribuerar ut färdigvarorna.

Text: Arne Andersson